Coaches Vlamm zetten in op inclusie van kwetsbare doelgroepen

Tewerkstelling

In een stap naar inclusiviteit en empowerment werd het lokaal partnerschap voor regio Middenkust voorgesteld, Vlamm. Vlamm wil activering mogelijk maken op alle levensdomeinen. Professionele trajectcoaches willen weerstand voor bepaalde doelgroepen overwinnen en drempels verlagen.


Versterkend lokale activering mogelijk maken

Vlamm, een acroniem voor Versterkend Lokale Activering op Maat Middenkust, is een lokaal partnerschap met als voornaamste missie het bevorderen van activering op alle levensdomeinen voor kwetsbare doelgroepen. Door middel van een op maat gemaakte plan van aanpak streven trajectcoaches ernaar om deelnemers te ondersteunen en stap voor stap obstakels, die hen belemmeren om volwaardig deel te nemen aan de samenleving, te overwinnen. Samen met de deelnemers wordt bekeken welke stappen ze graag willen zetten, welke uitdagingen ze willen aangaan of welke zaken ze hulp bij nodig hebben om op te oplossen.

Het Vlamm-team bestaat uit gepassioneerde professionals met diverse achtergronden en expertisegebieden vanuit hun eigen opleiding, ervaring of moederorganisatie. De coaches komen bijvoorbeeld uit de organisaties CAW, JAC, De Sleutel, Emino, FMDO, Solentra en het Economisch Huis Oostende. “Elke deelnemer wordt aangemoedigd om actief deel te nemen aan het vormgeven van zijn of haar traject. Deelnemers staan met andere woorden aan hun eigen stuur van het traject, maar de coaches kunnen dit stuur ook overnemen als dit nodig blijkt. De coaches werken ook nauw samen met elkaar om outreachend en levensdomeinoverschrijdend te werken”, zegt coördinator tewerkstelling van het Economisch Huis Oostende Sofie Coudeville.

Samen op weg 

Vlamm biedt gratis individuele coaching en groepssessies aan om de diverse noden van de deelnemers te adresseren. Of het nu gaat om huisvesting, tewerkstelling, vrije tijd, mobiliteit, gezondheid, financiën of administratieve zaken, de coaches bieden een traject op maat aan en geven de nodige ondersteuning op een plaats waar deelnemers zich het meest op hun gemak voelen, of dat nu op kantoor, thuis of elders is.

Personen tussen 18 en 65 jaar oud die wonen in Oostende, Bredene, De Haan, Gistel, Oudenburg, Eernegem, Ichtegem of Middelkerke en worstelen op één of meerdere levensdomeinen worden uitgenodigd om contact op te nemen met hun huidige hulpverlener (welzijnsorganisatie, hulpverleningsinstantie of individuele hulpverlener) voor een verkennend gesprek bij Vlamm. 

De financiering van dit project werd mogelijk gemaakt door steun van het Europees Sociaal Fonds, de Vlaamse overheid, VDAB en lokale besturen voor een periode van zes jaar. Voor verdere vragen of informatie kunnen geïnteresseerden terecht op info@vlammiddenkust.be. 


Nog vragen, opmerkingen of suggesties?

Contacteer ons via info@economischhuis.be, 059 24 23 00 of maak een afspraak.


Maak een afspraak